Wil je binnenkort je huis laten taxeren? Dan is het goed om te weten dat dit vanaf 1 oktober een stuk duurder is geworden. Vanaf deze datum veranderen de eisen van een taxatierapport. Taxateurs zijn dan verplicht om extra werkzaamheden te doen en zijn meer tijd kwijt aan het maken van het rapport. De prijs van een taxatierapport kan daardoor wel met honderden euro’s stijgen.

Nieuwe taxatie-eisen

Volgens de nieuwe eisen moeten taxateurs beter kijken naar de bouwkundige staat van je nieuwe woning. Zo kan de taxateur je sneller doorsturen naar een bouwkundig expert. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de objectiviteit en integriteit van de taxateur. De taxateur mag bijvoorbeeld niet de verkopend makelaar zijn, of bij hetzelfde makelaarskantoor werken. Ook is de taxateur verplicht om altijd de reële waarde van de woning op te schrijven. Ook als je veel meer voor je huis betaalt, omdat je bijvoorbeeld moet overbieden.

Prijsstijging van bijna 200 euro

Helaas betekenen de extra werkzaamheden ook dat de taxateurs nu langer bezig zijn met het opstellen van het rapport. En dat voel jij in je portemonnee. De taxatiekosten liggen sinds 1 oktober namelijk bijna 200 euro hoger. Taxateurs mogen zelf bepalen welke kosten ze rekenen voor een taxatierapport. Het is dus verstandig om de prijzen van taxateurs te vergelijken. 

Het taxatierapport en je hypotheek

De hypotheekaanbieder heeft het taxatierapport nodig om je hypotheekaanvraag te kunnen accepteren. De aanbieder kijkt naar de waarde van je woning en naar de staat. Heeft de woning achterstallig onderhoud? Is de woning verhuurd, of zit er bijvoorbeeld erfpacht op? Als er niets aan de hand is, financiert de hypotheekaanbieder de volledige marktwaarde van je woning. Of als je wilt verbouwen, de volledige marktwaarde van je woning na de verbouwing. De factuur van de taxatie moet je zelf betalen. Je hebt hier eigen geld voor nodig. Je kunt deze kosten later wel meenemen als aftrekbare kosten voor je hypotheek.

Bod akkoord? Regel snel de taxatie

Door de nieuwe regels kan het zijn dat het langer duurt voordat de taxatie rond is. Om het hypotheekproces soepel te laten verlopen is het daarom verstandig om de taxatie direct aan te vragen.

Een huis kopen of je eigen huis verkopen?

Of het nu gaat om aankoopmakelaardij of verkoopbemiddeling, de makelaars van Royworks hebben een uitstekende kennis van de lokale markt. Ze zijn je graag van dienst bij je huizenjacht en het uitvoeren van je verkoopplannen.

Ook voor het plaatsen van een gratis zoekopdracht en voor het actuele woningaanbod kijk je op www.royworks.nl