Bijna 1 op de 4 (22,8%) woningeigenaren met een hypotheek in Nederland geeft aan zich zorgen te maken om zijn of haar financiële situatie. Deze groep ervaart stress, ligt wakker en voelt zich machteloos of moedeloos.

Dat onderzocht de stichting achter NHG, de Nationale Hypotheek Garantie. Nederlanders lopen niet zo snel achterstanden op in het betalen van hun maandelijkse hypotheeklasten, maar dat betekent niet dat het financieel allemaal moeiteloos gaat.

Eén op de vijf woningeigenaren had de afgelopen 12 maanden moeite om de hypotheeklasten te betalen. En bijna twee op de vijf woningeigenaren geven aan dat hun inkomen net genoeg of niet genoeg is om alle kosten en vaste lasten te kunnen betalen. Het grootste deel van deze groep kan alle kosten en vaste lasten betalen, maar houdt verder nauwelijks iets over voor andere dingen.

Budgetinstituut Nibud adviseert huishoudens om op tijd hulp in te schakelen als er betalingsproblemen zijn. ‘Hun situatie is sinds het afsluiten van de hypotheek vermoedelijk veranderd’, zegt Marcel Warnaar, hypotheekexpert van het Nibud. ‘Uiteraard is het zo dat je je uitgaven moet aanpassen als je voor je huis maximaal hebt geleend. Maar levensgebeurtenissen zoals een scheiding, ziekte en een overlijden kunnen verstrekkende invloed hebben op je financiële situatie en kun je meestal niet voorzien.’

Meer problemen voorkomen

Stress over geld kan leiden tot nog meer problemen dan er al zijn. Het Nibud raadt huishoudens die zich zorgen maken en maar net kunnen rondkomen dan ook aan om zo snel mogelijk hulp te zoeken. ‘Je kunt naar je gemeente, elke gemeente biedt hulp bij geldproblemen. Maar je kunt ook contact opnemen met je financieel adviseur. Die heeft zich al eerder in jouw financiële situatie verdiept en kan kijken welke mogelijkheden je geldverstrekker heeft om jou te helpen.’

Een financieel adviseur kan je helpen om inzicht te krijgen maar bijvoorbeeld ook nagaan of het mogelijk is om de hypotheekvorm aan te passen. Misschien is je huis meer waard geworden en kan de hypotheekrente omlaag. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en ben je in financiële problemen geraakt door bijvoorbeeld een scheiding of werkloosheid, dan zijn er mogelijkheden om iets aan je situatie te doen.