Het is de tijd van het jaar om goede voornemens te maken. Veel mensen nemen zich voor om meer te sparen en zuiniger aan te doen. Hoe pak je dat aan?

Uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken eind 2022 blijkt dat meer sparen en minder geld uitgeven de meest genoemde goede financiële goede voornemens van Nederlanders zijn en het jaar daarvoor was dat niet anders. Minder onnodige uitgaven doen en sparen voor een prettige buffer, dat nemen veel mensen zich stellig voor.

Besparen

Om te besparen kan je aan diverse categorieën van uitgaven denken. Veel mensen willen besparen op energie blijkt uit het Wijzer in Geldzaken-onderzoek, maar ook op dagelijkse boodschappen, winkelen en vakanties.

Een handig startpunt is om al je inkomsten en uitgaven eerst eens op een rijtje te zetten. Dit stappenplan van Wijzer in Geldzaken helpt je daarbij. Zo zet je je vaste lasten en dagelijkse uitgaven op een rij en kun je daarna heel gericht kijken op welke categorie je wilt en kunt besparen.

Ben je benieuwd hoe je het doet in vergelijking met anderen met een vergelijkbaar inkomen? Vul dan ook het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud in. En wil je weten hoe groot de buffer in jouw huishouden eigenlijk moet zijn? Hiervoor kun je de Bufferberekenaar van het Nibud gebruiken. 

Energie

Besparen op energie is uiteraard een goede manier om je maandlasten omlaag te krijgen. De website Milieu Centraal biedt een goed startpunt voor eenvoudige besparingen waar je direct mee aan de slag kunt. Denk aan radiatorfolie en een waterbesparende douchekop. Maar ook zijn er veel gedragstips: de verwarming een graadje omlaag of jezelf wassen bij de wasbak.

Heb je eenmaal een buffer opgebouwd dan wordt het wellicht tijd om geld uit te geven aan isolatie of zonnepanelen. Doe bijvoorbeeld de Isolatiezelfscan. Kijk ook goed welke subsidies er in jouw gemeente allemaal gelden met de Energiesubsidiewijzer.

Tip! Lukt het je om je huis goed te verduurzamen, ga dan ook in gesprek met je financieel adviseur. Misschien is er een lagere hypotheekrente van toepassing en ook dat scheelt weer in je maandlasten.

Zuiniger leven

Inspiratie opdoen? Lees ook eens dit eerdere artikel op Finfin over zuiniger leven. Of verdiep je in deze bespaartips van Nibud. Zoals: maak een weekplanning voor de boodschappen en slaap een nachtje over een aankoop.