De woningmarkt breekt dit jaar record na record. In juli waren bestaande huizen ruim 16% duurder dan in dezelfde maand in 2020. Met een gemiddelde prijs van meer dan € 400.000 is het voor veel mensen steeds moeilijker om nog een betaalbare woning te vinden.

Alleenstaanden met een modaal inkomen kunnen gemiddeld nog geen twee ton hypotheek krijgen. Voor tweeverdieners is dat gemiddeld ongeveer € 350.000.

Het is sowieso lastig om een woning te vinden. Er zijn er namelijk steeds minder beschikbaar. Begin augustus stonden in Nederland minder dan 50.000 huizen te koop. Een jaar eerder waren dat er nog bijna 100.000. En dat was in historisch perspectief al een laag aantal. Een huis vinden is dus een opgave op zich, nog los van betaalbaarheid ervan.

Aflossingsvrij

Een andere trend die doorzet, is de stijging van het aantal aflossingsvrije hypotheken. Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente, waardoor de maandlasten een stuk lager zijn. Aan het einde van de looptijd moet je de lening wel in één keer aflossen. Ook mag je de hypotheekrente niet aftrekken.

Vooral onder starters groeit de belangstelling voor aflossingsvrije hypotheken. Ook veel veertig- en vijftigplussers die hun hypotheek oversluiten, kiezen voor deze vorm. Vaak gaat het om een voortzetting van een al lopende aflossingsvrije hypotheek. Maar ze sluiten zulke leningen ook af op basis van de overwaarde van hun huis en gebruiken het geld voor een verbouwing.

Erkend hypotheekadvies

Wil jij een huis kopen maar ben je bang dat je geen hypotheek kunt krijgen? Heb je een huis op het oog maar twijfel je over de hypotheekvorm? Ben je van plan om binnenkort je hypotheek over te sluiten? Ga dan eens in gesprek met een Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur.

Een Erkend Financieel Adviseur weet als geen ander welke mogelijkheden er zijn op de hypotheekmarkt. En omdat hij of zij jouw situatie goed in kaart brengt, krijg je altijd een advies op maat. Een prettig idee, want een koophuis is immers één van de grootste uitgaven van je leven.

Onze adviseurs

Onze adviseurs zijn Erkend Hypotheekadviseur zij helpen je graag om de beste oplossing te vinden.

Een huis kopen of je eigen huis verkopen?

Of het nu gaat om aankoopmakelaardij of verkoopbemiddeling, de makelaars van Royworks hebben een uitstekende kennis van de lokale markt. Ze zijn je graag van dienst bij je huizenjacht en het uitvoeren van je verkoopplannen.

Ook voor het plaatsen van een gratis zoekopdracht en voor het actuele woningaanbod kijk je op www.royworks.nl