Er zijn veel landen waar u verplicht met winterbanden moet rijden bij winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden wordt verstaan: ijzel, gladheid door sneeuw, en gladheid door ijs- of rijpvorming.

Meestal is een ‘all weather’ band wel toegestaan. De regels verschillen per land. Het is daarom verstandig om voor vertrek te checken wat de regelgeving in het land is waar u naartoe gaat. En voorkom onnodige boetes.

Regels voor winterbanden in Europese landen

In sommige landen bent u verplicht met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Dit zijn Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland. De regels zijn niet in ieder land hetzelfde.
*   In Frankrijk bent u verplicht met winterbanden te rijden als het wordt aangegeven met een verkeersbord.
*   Tussen 1 november en 15 april bent u in Oostenrijk verplicht met winterbanden te rijden op alle wielen van het voertuig bij winterse omstandigheden
*   Duitsland heeft geen vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn. Daar geldt dat ze verplicht zijn bij winterse omstandigheden
*   Zwitserland kent geen wettelijke plicht maar een aanbeveling voor het rijden met winterbanden.

Rijden zonder winterbanden kan het verkeer hinderen, hier kunt u een boete voor krijgen
4x4x4 regel bij winterbanden.

Dit zijn de richtlijnen voor winterbanden:

Op 4 wielen, met een minimale profieldikte van 4 mm en maximaal 4 seizoenen in gebruik.

Tip: je kunt zelf gemakkelijk met een €2,00 muntstuk de diepte van het profiel op uw banden meten. De zilverkleurige rand van deze munt is precies 4mm breed.

Risico op een boete zonder winterbanden

De prijs voor rijden zonder winterbanden in winterse omstandigheden kan hoog oplopen. Zo kan een boete hiervoor in Oostenrijk tot € 5.000,- oplopen. Maar ook als u een ongeval krijgt zonder winterbanden, loopt u een risico bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.