Een aanrijding is altijd vervelend, ongeacht wie de schuldige is. Hier zijn enkele do’s en don’ts om te onthouden na een aanrijding!

Maak zo snel mogelijk duidelijke foto’s.
Het is belangrijk om foto’s te maken van de plaats van het ongeval en de schade, zelfs als je nog aan het bijkomen bent van de schrik. Deze foto’s kunnen helpen om te laten zien hoe het ongeval is gebeurd en wat de schade is. Het is niet verplicht, maar kan erg handig zijn bij discussies en als bewijs als er meningsverschillen zijn over wie er schuldig is. Je kunt ook eventuele getuigen vragen om een verklaring.

Vul een schadeformulier in.
Een grote fout na een aanrijding is wegrijden met alleen het telefoonnummer van de andere partij. Om de schade goed af te handelen, is het belangrijk om een Europees Schadeformulier in te vullen. Hiermee leg je vast wat er precies is gebeurd. Doe dit zo snel mogelijk, maar wel op een veilige plek.

Vergeet niet de handtekeningen te zetten.
Nadat alle velden op het schadeformulier zijn ingevuld, is het tijd voor de laatste belangrijke stap: het zetten van de handtekeningen. Dit maakt het formulier tot een officiële verklaring. Na het zetten van de handtekeningen mag er aan de voorkant van het schadeformulier niets meer worden gewijzigd. Het is vervelend als je in goed overleg een formulier invult en later blijkt dat de tegenpartij de verklaring plotseling wijzigt. In geval van meningsverschillen kan bewijs, zoals foto’s of getuigenverklaringen, doorslaggevend zijn.

Vergeet de achterkant van het schadeformulier niet.
Vaak wordt de achterkant van het formulier vergeten, terwijl die ook heel belangrijk is. Hier staan meer vragen over de oorzaak van het ongeval, persoonlijke omstandigheden van de bestuurder en eventuele slachtoffers. Het invullen van de achterkant kan ook thuis op een later moment gebeuren.

Kies de juiste garage.
Als je een allrisk verzekering hebt, wordt de schade aan je eigen auto gedekt. Hoewel je waarschijnlijk zo snel mogelijk de schade wilt laten herstellen, is het verstandig om niet meteen naar de eerste de beste garage te gaan. Verzekeraars werken vaak samen met bepaalde bedrijven. Door je auto bij een geautoriseerde garage te laten repareren, kun je bijvoorbeeld minder eigen risico betalen en/of recht hebben op vervangend vervoer tijdens de reparatieperiode. Controleer dit dus eerst voordat je naar een garage gaat. Als je auto niet allrisk verzekerd is en de andere partij schuldig is, kun je de schade claimen op de WA-verzekering van de tegenpartij. Ook dan is het verstandig om eerst contact met je verzekeraar op te nemen alvorens je met je auto naar de garage rijdt.

Neem geen risico en rij niet door.
Het is strafbaar om door te rijden na een ongeval, maar helaas gebeurt het nog vaak. Als je toch in paniek doorrijdt, kun je jezelf binnen twaalf uur melden bij de politie als je nog niet bent opgespoord. Dit geldt alleen als er sprake is van alleen blikschade. Het is strafbaar om iemand hulpeloos en gewond achter te laten.

Heb je vragen over wat je moet doen in geval van een aanrijding, dan kun je altijd contact met ons opnemen via 046 4 230 231.