Jij en je partner gaan nooit uit elkaar, toch? Helaas gaat dat lang niet altijd op: bijna vier van de tien relaties gaan ook weer ‘uit’. Met alle gevolgen van dien, zoals bijvoorbeeld de vraag wie er in het huis blijft wonen. En of daar wel genoeg geld voor is.

Natuurlijk denk je daar liever niet over na als je verliefd, verloofd of getrouwd bent. Of als jullie samen een (eerste) huis gaan kopen. Maar eigenlijk zou dat wel verstandig zijn. Een scheiding heeft namelijk ook financiële gevolgen en die kunnen behoorlijk ingrijpend zijn.

Gezamenlijk koophuis

Dat geldt zeker als jullie in een koophuis wonen. Dat behoort meestal tot het gezamenlijke vermogen. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd of samenwonen, is het huis vaak voor de helft van de een en voor de helft van de ander. Datzelfde geldt voor de hypotheek.

Wil één van jullie in er blijven wonen? Dan moet hij of zij de ander uitkopen. Als je niet voldoende vermogen zoals spaargeld hebt, zul je de hypotheek moeten verhogen. Maar gaat de bank wel akkoord? Zeker met de huidige huizenprijzen is dat vaak een probleem.

Lukt het niet om je ex uit te kopen? Dan zitten jullie nog lang aan elkaar vast omdat hij of zij nog (mede)eigenaar is. Ook bestaat dan de kans dat jullie op termijn het huis moeten verkopen.

Ander huis kopen

Tenminste één van jullie zal ergens anders willen gaan wonen. Dat kan in een huurhuis zijn of een koophuis. In het laatste geval zul je waarschijnlijk een (nieuwe) hypotheek moeten afsluiten. Met deze spreadsheat van het Nibud kun je uitrekenen hoeveel je ongeveer kunt lenen. Als je alimentatie aan je ex moet betalen, is dit bedrag lager.

Wordt jullie gezamenlijke huis met overwaarde verkocht? Dan wil de overheid dat je die winst investeert in je nieuwe huis. Doe je dat niet, dan krijg je minder hypotheekrenteaftrek. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst.

Alimentatie

Als jullie zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebben en één van jullie heeft geen of weinig inkomen, dan kan hij of zij na de scheiding recht hebben op partneralimentatie.

De duur van het recht op alimentatie is gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk en kent een maximum van vijf jaar. Als jullie relatie zes jaar heeft geduurd, is er dus maximaal drie jaar recht op partneralimentatie. Bij tien jaar of langer is dat vijf jaar. Op deze regels gelden enkele uitzonderingen, onder andere voor partners met jonge kinderen en voor vijftigplussers die lang getrouwd zijn geweest.

Voor kinderalimentatie zijn er andere regels omdat ouders een zogenoemde onderhoudsplicht hebben. Jij en je ex moeten dus allebei meebetalen aan de kosten van jullie kinderen. Denk bijvoorbeeld aan huisvesting, eten en drinken, verzorging en opvoeding. De kinderalimentatie loopt in principe door totdat een kind 21 jaar is. Studeert het dan nog? In dat geval blijft de onderhoudsplicht van kracht als dit financieel haalbaar is.

Hypotheek verhogen of een nieuwe afsluiten

Gaan – of zijn – jij en je partner uit elkaar en wil je graag in jullie huis blijven wonen of juist een andere woning kopen? Maak dan eens een afspraak een van onze adviseurs.

Die kan voor je uitzoeken wat er mogelijk is als je je hypotheek wilt verhogen of een nieuwe hypotheek wilt afsluiten.