Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is verplicht voor iedere ondernemer met medewerkers in dienst. Dit geldt voor alle sectoren, dus ook voor jouw bedrijf!

De RI&E is al 25 jaar verplicht, maar veel ondernemers weten dit niet. Hier vertellen we je wat een RI&E is en hoe je er mee aan de slag kan.

Waarom een RI&E?

Door ongelukken op het werk of beroepsziekten overlijden jaarlijks 4100 mensen en zitten tienduizenden mensen ziek thuis. Werk brengt altijd risico’s met zich mee. In elk bedrijf, groot en klein en in welke sector je ook werkzaam bent. Juist op kantoor zijn er veel ‘onzichtbare’ arbeidsrisico’s. Denk aan langdurig zitten, hoge werkdruk, veel beeldschermwerk, pesten of seksuele intimidatie.

Waarschijnlijk denk je dat je alle risico’s wel kent. Toch is de kans groot dat je zaken over het hoofd ziet. Ook komen er ongemerkt nieuwe risico’s bij door veranderingen in je bedrijf. Met een RI&E breng je deze arbeidsrisico’s in kaart. Zo zorg je dat je medewerkers gezonder en veiliger kunnen werken.

5 redenen waarom je vandaag nog aan de slag moet met je RI&E

  • Omdat er in ieder bedrijf risico’s zijn, zowel fysiek als mentaal, zichtbaar of onzichtbaar.
  • Omdat je goede medewerkers niet kan missen.
  • Omdat uitval van personeel je gemiddeld €260 per dag kost.
  • Omdat gezond en veilig werken hoort bij goed werkgeverschap.
  • Omdat het wettelijk verplicht is voor alle ondernemers met medewerkers in dienst.

 

RI&E is verplicht en er wordt op gecontroleerd

Heb je nog geen RI&E opgesteld? Begin er dan snel aan, want de RI&E is wettelijk verplicht. Zonder RI&E loop je het risico op een boete. Het opzetten van een RI&E vraagt wat tijd en papierwerk van je. Maar het geeft je meer grip op risico’s en voorkomt een hoop gedoe achteraf.

Zodra je alle risico’s in kaart hebt, kan je aan de slag met een veilige en gezonde werkomgeving voor al je personeel!

Maak een punt van gezond en veilig werken. 

Op RIE.nl van Steunpunt RI&E vind je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan. 

Veel succes!!