HOE GAAT HET MET U?
MET PENSIOEN.... EN NU?
We gaan weer op vakantie...
Even voorstellen...
Een huis kopen voor je kind
Geldproblemen op de werkvloer
BSB Klantencontactteam

Hallo, hoe gaat het met u?

BSBericht Juli 2021

Deze vraag krijgt u te horen als u gebeld wordt door ons klantcontactteam. Persoonlijk contact staat bij ons hoog in het vaandel. Wij vinden het belangrijk dat alle gegevens in onze systemen up-to-date zijn, voor het geval wij u willen spreken of als wij u van goed advies willen voorzien. 

Daarom kunt u gebeld worden door Amber, Corina of Kyra: het BSB Klantcontactteam!

Als ze bellen dan willen ze een aantal belangrijke gegevens met u controleren. Denk hierbij aan:

 • Achternaam – voorletter(s) en voornaam
 • Adresgegevens
 • Telefoonnummer(s)
 • E-mailadres
 • Gegevens van eventuele partner
 • Gegevens van eventuele inwonende kinderen
 • Gegevens van eventuele eigen woning
 • Eventuele wijzigingen in uw persoonlijke situatie

Mochten ze u niet kunnen bereiken dan laten ze indien mogelijk een bericht achter op uw voicemail of ze sturen u een bericht via e-mail of per post.

Schrik dus niet als een vriendelijke stem van BSB u binnenkort vraagt hoe het met u gaat. Wij willen graag weten hoe het met u gaat!

Met pensioen.......en dan?

Bent u financieel klaar voor de toekomst?

BSBericht Juli 2021

Er kan veel veranderen in uw financiële situatie als u met pensioen gaat of zelfs al bent. Zo kan uw inkomen na 67 jaar lager uitvallen. Wij denken graag met u mee! Zo hebben wij een speciale verhuisregeling voor ouderen. Hierdoor is er meer mogelijk dan u misschien denkt!

Seniorenverhuisregeling

Bent u met pensioen of zit u maximaal tien jaar voor uw AOW? En wilt u een ander huis kopen? Dan is er misschien goed nieuws: de hypotheekregels zijn verruimd voor mensen die bijna of al met pensioen zijn. Hiervoor gelden speciale voorwaarden die bekend zijn bij de adviseur. Zo kijken wij bijvoorbeeld naar uw werkelijke bruto maandlasten voor uw nieuwe koopwoning. Zijn de nieuwe bruto maandlasten lager of gelijk aan de bruto maandlasten van jouw huidige hypotheek? Dan kan u misschien wel dat huis kopen dat eerder onbereikbaar was.

Voor woningen met en zonder Nationale Hypotheek Garantie

De uitgebreidere acceptatienormen gelden zowel voor huizen met als zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij NHG zijn de voorwaarden wel anders. Omdat u dankzij het vangnet van NHG minder financieel risico loopt. Vraag het na bij uw onafhankelijke adviseur.

Wilt u weten wat de opties voor uw situatie zijn? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs.

Bron: BLG Wonen

Onze checklist

We gaan op vakantie en we gaan naar…

BSBericht Juli 2021

De zomervakantie staat voor de deur en er kan en mag steeds meer. Als u van plan bent een reis te boeken dan zijn er veel zaken waar u aan moet denken. Vergeet ook vooral je reisverzekering niet en voorkom vervelende verassingen. Met deze checklist weet u zeker dat u de belangrijkste zaken goed geregeld heeft. 

 • Check de kleurcode van het land

We weten niet hoe het coronavirus zich tijdens de zomermaanden zal gedragen. Het Ministerie van Buitenlandse zaken voorziet alle landen van kleurcodes en die hebben effect op de dekking van je reisverzekering. De kleurcodes kunnen veranderen, net voor of tijdens jouw vakantie. Houd ze dus goed in de gaten. Het RIVM heeft hiervoor een handige kaart gemaakt waar de codes dagelijks geüpdate worden.

 • Boek uw ticket en verblijf bij één organisatie

Via internet is uw vakantie snel geregeld. Boekt u bij een reisbureau of doet u alles zelf? Onze tip: boek vooral uw reis en verblijf samen, dan staat u het sterkst. Regelt u namelijk alles via een reisbureau, dan is er sprake van een ‘reisovereenkomst’. Op dat moment moet het reisbureau ervoor zorgen dat de complete reis aan uw verwachtingen voldoet. U heeft niet alleen één aanspreekpunt, het reisbureau is ook eindverantwoordelijk voor uw vakantie. c

 • Check uw reisbureau

Boek uw reis bij een betrouwbaar reisbureau. Om zeker te weten dat u goed zit, controleer of het reisbureau of de reisagent is aangesloten bij de ANVR en SGR. Waar staan deze keurmerken voor: Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR) Om hier lid van te worden moet een reisbureau aan strenge eisen voldoen. Dat is uw garantie voor goede voorwaarden en service. Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) De SGR staat garant voor het geld dat u betaalt aan uw reisorganisatie. Als de reisorganisatie in financiële problemen komt, zorgt de SGR ervoor dat u uw aanbetaling of reissom terugkrijgt.

 • Check uw verzekeringen

Heeft u een reisverzekering afgesloten voor uw reis? Of heeft u een doorlopende reisverzekering? Dat is zinvol. Stel er overkomt u iets vervelends op vakantie. Zelfs als u in uw recht staat bij die zaak, kan het gebeuren dat u slechts een deel van het schadebedrag kunt verhalen. Uw reisverzekering vergoed vaak de rest. Daarmee heeft u dus extra zekerheid.

 • Wel of geen doorlopende reisverzekering?

Het is gemakkelijk om een doorlopende reisverzekering te kiezen. U hoeft er dan bijna niet naar om te kijken. Maar het kan voordeliger zijn om een losse reisverzekering af te sluiten. Dit hangt af van hoe vaak u op reis gaat. Gaat u vaak een dagje shoppen over de grens, of gaat u wel eens een weekend naar de Ardennen? Dan loont het al snel om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen.

 • Wel of geen annuleringsverzekering?

Wij adviseren u om altijd een annuleringsverzekering af te sluiten. Dan krijgt u uw geld terug als uw vakantie onverwachts niet door kan gaan. Let bij het aangaan van de verzekering goed op de voorwaarden. De ene verzekering is een stuk strenger dan de andere.

 • Check officiële zaken en papieren

Controleer altijd of u de juiste documenten heeft en of de geldigheid hiervan nog lang genoeg is. Ga ook na of u de juiste dingen heeft geregeld voor het land van bestemming, zoals een visum of vaccinatie.

 • Identiteitsbewijs

In sommige landen mag uw identiteitsbewijs niet binnen een bepaalde periode verlopen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment dat u naar een bepaald land reist.

 • Visum

Voor het bezoeken van sommige landen heeft u een visum nodig. De aanvraag van zo’n visum kan enige tijd kan duren. U kunt een visum voorafgaand aan de reis aanvragen bij de ambassade. Soms kunt u ook terplekke bij aankomst in dat land een visum kopen. Let goed op de maximale verblijfsduur. Die kan namelijk per land behoorlijk verschillen.

 • Vaccinaties

Voor sommige landen is een vaccinatie verplicht. Bijvoorbeeld voor gele koorts. Bent u niet gevaccineerd? Dan loopt u het risico dat u het land niet in komt. Of dat u een paar dagen in quarantaine moet. Ga voor meer informatie naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • Veiligheid bestemming

Twijfelt u over de veiligheid van uw bestemming? Controleer dan de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wanneer het niet veilig is om een bepaald land te bezoeken staat dat op de website. Bron: Arag

Adviseur Particulier, Hypotheken en Financieel Advies

Even voorstellen… Chris Cremers

BSBericht Juli 2021

Mijn naam is Chris Cremers. Ik ben ruim 25 jaar werkzaam in de financiële dienstverlening waarvan de laatste 10 jaar in dienst bij BSB Verzekeringen, naar volle tevredenheid.

Ik ben eigenlijk per toeval in de financiële dienstverlening terecht gekomen, maar tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van. Mijn werkzaamheden zijn divers en geen dag is hetzelfde. Dát, samen met het persoonlijk contact met klanten, zakenrelaties en collega’s zorgt ervoor dat ik met plezier naar het werk ga. Ons nieuwe mooie kantoor draagt daar natuurlijk ook aan bij.

Ontzorgen en zoeken naar een passende oplossing voor iedere relatie en in iedere situatie is mijn streven en dat lukt aardig.

Mijn vrije tijd besteed ik aan mijn gezin, sporten, vakanties en muziek. Mijn hobby’s zijn (race)fietsen, schrijven (https://christophers.video.blog/), wandelen en skiën. Ik luister graag naar muziek en ik bezoek af en toe concerten. 

Ik hoop dat we in de komende maanden weer langzaam ‘terug naar normaal’ gaan en dat we weer ‘gewoon’ kunnen werken en kunnen gaan genieten van een hapje en drankje op het terras, op de festivalweide, in de bergen of op het strand, waar dan ook!

Blijf gezond!

Groeten van Chris

Hypotheek en financieel advies

Een huis kopen voor je kind?

BSBericht Juli 2021

In de huidige woningmarkt lijkt het bijna onmogelijk dat uw zoon of dochter een huis kan kopen. Als ouders zou u graag willen helpen. Dat kan! Op verschillende manieren. Denk aan bijvoorbeeld een schenking, garant staan of de overwaarde op uw huis gebruiken. Deze en andere opties leggen wij hier uit. Geld schenken aan je kind voor aankoop huis Als ouder kunt u onder andere helpen door geld te schenken aan uw kind. Is uw dochter of zoon tussen de 18 en 40 jaar? Dan mag u als ouders eenmalig een belastingvrije schenking doen tot € 105.302 (in 2021) voor de aankoop van een huis. U moet wel schriftelijk aan kunnen tonen dat de schenking voor het kopen van een eigen woning is. Lees meer over belastingvrij schenken op de website van de Belastingdienst.

Als ouders meetekenen (‘garant’ staan) voor hypotheek van hun kind

Heeft uw zoon of dochter (nog) niet voldoende inkomen voor een hypotheek, dan kunnen jullie als ouders ook meetekenen voor de hypotheek. Dit kan net het verschil maken voor jullie kind om wel een hypotheek te krijgen. Meetekenen (‘garant’ staan) betekent dat u hoofdelijk aansprakelijk bent en aangesproken kunt worden als uw kind de aflossing en rente niet kan betalen.

Medeschuldenaar
Houd er in dit scenario rekening mee dat dit voor jullie dus ook financiële en fiscale gevolgen kan hebben, omdat u dus medeschuldenaar bent van de hypotheek van uw zoon of dochter. Jullie inkomen moet hoog genoeg zijn om deze extra maandlasten te kunnen dragen. Mocht u in de loop van de tijd zelf willen verhuizen of verbouwen, wordt de ‘schuld’ van de hypotheek van jullie kind meegerekend als jullie financiering aanvragen.

Goed om te weten: een voorwaarde voor deze constructie is wel dat het inkomen van jullie zoon/dochter binnen redelijke termijn voldoende is om zelfstandig de maandlasten van de hypotheek te dragen.

Geld lenen aan uw kind voor aankoop van een huis

Als u voldoende eigen geld heeft, kunt u er ook over nadenken om geld te lenen aan uw kind voor de aankoop van een huis. Het is wel belangrijk om goede afspraken over de lening te maken en ook de financiële risico’s te bekijken. Spreek niet een te hoge rente af met elkaar. Dit kan nadelige fiscale gevolgen hebben.

Een notaris kan een en ander vastleggen, maar dat is niet verplicht. De lasten van deze lening zijn overigens wel van invloed op de hypotheek van jullie zoon/dochter.

Om gebruik te maken van renteaftrek, stelt de Belastingdienst wel een aantal voorwaarden aan een lening bij familie voor een eigen woning. 

Overwaarde gebruiken voor hypotheek kind

Hebben jullie overwaarde op jullie eigen woning? Dan kunt u deze overwaarde, onder voorwaarden, gebruiken voor de hypotheek van uw kind. Jullie lenen of schenken de overwaarde van jullie huis aan jullie zoon of dochter. Het is verstandig om deze optie met een adviseur te bespreken. 

Samen wonen met uw zoon of dochter

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt, maar jullie kunnen ook overwegen een huis te kopen en daarin te gaan samenwonen met jullie zoon of dochter. In deze zogenaamde ‘kangoeroewoning’ zijn jullie verantwoordelijk voor de hypotheek. Jullie kind kan (met eventuele partner) bij jullie in komen wonen in een eigen woonruimte.

Het is wel goed om vooraf de financiële en praktische zaken met elkaar te bespreken. Denk bijvoorbeeld ook na over ieders privacy in huis en check de fiscale gevolgen.

Let op: twee verschillende huisnummers op één perceel (in het Kadaster) is niet toegestaan. Er mogen wel twee zelfstandige woonruimtes in de woning aanwezig zijn met ieder zijn eigen voordeur.

Wenst u meer informatie over de mogelijkheden? Neem gerust contact op met een van onze adviseurs.

Bron: BLG Wonen

Hoe zijn ze te herkenen

Geldproblemen op de werkvloer

BSBericht Juli 2021

Weet u hoe uw medewerkers financieel in hun vel zitten? Uit Nibud-onderzoek blijkt dat bij drie op de vijf bedrijven mensen met geldproblemen rondlopen. Dat heeft ook invloed op hun functioneren. Het gesprek aangaan kan best lastig zijn, daarom is er nu door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting een set aan hulpmiddelen ontwikkeld.

Veel werkenden hebben door de coronacrisis minder inkomsten, bijvoorbeeld doordat hun partner ondernemer is en geen klussen heeft. Geldproblemen en stress liggen dan op de loer. Het is belangrijk deze problemen tijdig te bespreken en hulp aan te reiken. Mensen wachten helaas vaak lang voordat ze hulp zoeken voor hun geldproblemen. Een kleine achterstand is dan vaak uitgegroeid tot een grote schuld.

R-manager is het belangrijk om de signalen te herkennen en het gesprek aan te gaan.

Kosten voor verzuim

Geldproblemen hebben vaak grote invloed op het dagelijks functioneren, zowel privé als op het werk. Ook voor het bedrijf zijn er gevolgen. Denk aan kosten voor het verwerken van loonbeslagen, productiviteitsafname en kosten voor verzuim. Als leidinggevende of HR-manager is het belangrijk om de signalen te herkennen en het gesprek aan te gaan.

Hulpmiddelen

De Signaalkaart van het Nibud bevat een lijst met signalen die kunnen duiden op geldproblemen. Zoals stil en teruggetrokken zijn, niet bijdragen aan cadeautjes, vragen om uitbetaling van vakantiedagen, etcetera.
Vervolgens is het zaak om het gesprek aan te gaan. Niet makkelijk, want veel mensen zullen hun moeizame financiële situatie als een pijnlijk onderwerp ervaren. De Gesprekshandreiking geeft handvatten en tips. Een bedrijfseigenaar met jong personeel vertelt bijvoorbeeld dat hij de 18e verjaardag aangrijpt voor een gesprekje over geld en verzekeringen. Ook wordt aangeraden met medewerkers in gesprek te gaan die een ingrijpende gebeurtenis meemaken: een scheiding of het overlijden van een partner. Redt deze medewerker het financieel? Kunt u de medewerker mogelijk financieel advies aanbieden? Indien nodig kunt u als werkgever doorverwijzen naar een hulpinstantie en de vinger aan de pols houden.

Bron: Nibud