Ben jij voor 1 januari 2018 getrouwd? Dan trouwde je automatisch in gemeenschap van goederen, tenzij anders aangegeven. Vanaf 1 januari 2018 is de wetgeving echter aangepast en trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wil je maatwerk? Dan zijn huwelijkse voorwaarden aan te raden.
Tot 2018 trouwde je in Nederland automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bestaande en toekomstige bezittingen én schulden van jullie beiden zijn.
Ben jij in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zijn alle bezittingen van je partner en jou in principe gelijk verdeeld. Er zijn echter enkele uitzonderingen op het gemeenschappelijk bezit. Er kan namelijk een privé vermogen ontstaan. Een privé vermogen valt niet binnen de gemeenschap en kan bestaan uit:
* onder uitsluiting van de andere partner betekent dat de schenker of de erflater een uitsluitingsclausule heeft opgenomen: de schenking of het nalatenschap/de erfenis valt dan niet binnen de gemeenschap en is persoonlijk bezit.
Vanaf 2018 wordt getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen.
Bij een eventuele scheiding moet de boel verdeeld worden. En wanneer je al jaren samen bent is het niet eenvoudig om alles weer te ontwarren. Je moet dan kunnen aantonen dat bepaalde bezittingen van jou alleen zijn. Het is daarom verstandig om van belangrijke bezittingen bijvoorbeeld de aankoopnota te bewaren. Bij erfenissen of grote schenkingen is het verstandig het testament of de schenkingsakte te bewaren. Doe je met een privé-erfenis bijvoorbeeld een grote aflossing op het huis, leg dit dan samen met je partner vast.