Tips om goed voorbereid op wintersport te gaan

15 december 2022

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????? ???????? ???????????????????????????????????????? ????????????????????????
 
Vanaf 1 januari 2022 is het op de skipiste in Italië verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Dit moet je op verzoek kunnen aantonen. Controles op het wel of niet hebben van de verzekering worden niet verwacht, maar bij een ongeval op de piste zullen de autoriteiten zeker vragen naar de verzekeringspapieren.
 
???????????????????????????????????????? ???????? ???????? ????????????????????
 
Italië stelt dat op de pistes het van belang is dat skiërs en snowboarders volledig verzekerd zijn tegen allerlei kosten wanneer het mis gaat. Net als op de weg moet iedereen daarom op de pistes een aansprakelijkheidsverzekering hebben. De autoriteiten hebben het recht om een bekeuring van 150 euro uit te schrijven en de skipas door te knippen wanneer je deze niet hebt op de piste.
 
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Aansprakelijkheid is niet verzekerd op de reisverzekering, maar gelukkig hebben bijna alle Nederlanders een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). Helaas geven de meeste verzekeraars geen bewijs van dekking aan de klant mee en een Nederlandse polis laten zien aan een Italiaanse agent gaat niet werken. Italië biedt de mogelijkheid om bij de skipas meteen een aansprakelijkheidsdekking te sluiten. De kosten hiervoor zijn enkele euro’s per dag.

Overige belangrijke tip:

Tip 1: Zorg voor een goede conditie

Wintersporten vraagt om een goede conditie, dus is het aan te raden om vooraf wat meer conditie te kweken: een aantal weken voor vertrek gaan wandelen, joggen of fietsen helpt hierbij. Ook kun je een skihal bezoeken om alvast te oefenen.

Tip 2: Zorg dat de uitrusting in orde is

Het is een goed idee om ruim van tevoren te checken of de wintersportuitrusting nog in orde is. Zijn de boots nog in goede staat en is de kleding compleet? Ski’s of snowboard laten waxen en de bindingen laten afstellen door een expert.
Daarnaast is het een goed idee om de wintersportuitrusting te markeren. Zo voorkomt je dat een medeskiër per ongeluk jouw spullen meeneemt. Met slotjes kan je de wintersportspullen ook op slot zetten.

Tip 3: Zorg voor veiligheid en voorkom blessures

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je doet er daarom goed aan om passende bescherming te dragen om knie- of polsletsel te voorkomen. Ga je voor het eerst op wintersport of ben je nog niet zo bedreven? Les nemen is dan een goed idee. Een goed aangeleerde techniek is de beste voorzorgsmaatregel om blessures en valpartijen te voorkomen. Kinderen kunnen het beste een helm dragen, maar ook voor volwassenen is dit aan te raden.  Dit is in veel landen verplicht en vermindert bovendien de kans op hoofdletsel met 50%.

Tip 4: Bescherm jezelf goed tegen de zon

Ook al schijnt de zon niet, de UV-straling is er wel. UV-stralen in de bergen zijn erg sterk. Wij raden daarom aan om een goede zonnebril te dragen. Hiermee verminder je de lichtintensiteit en bescherm je je netvlies tegen de gevaren van de zon. Je kunt je beter ook goed insmeren met zonnebrandcrème, vooral in het gezicht.

Tip 5: Voorkom dat je uitgedroogd raakt

Als je gaat skiën of snowboarden, vraagt dit enorm veel van het lichaam. Als je zo ingespannen bezig bent, kan het zomaar gebeuren dat je uitdroogt. Voldoende water drinken is de oplossing.

Tip 6: Wees op de hoogte van de moeilijkheidsgraad van de pistes

Weten wat de betekenis is van de waarschuwingsborden en de moeilijkheidsgraad van de pistes is geen overbodige luxe. Zo weet je altijd in wat voor gebied je je bevindt en of het er gevaarlijk is of niet. Houd daarbij ook rekening met anderen: beheerste snelheid, een geplande route en letten op skiërs die wat verder onderin skiën. De meeste ongelukken gebeuren namelijk als skiërs op elkaar botsen.

Tip 7: Buiten de piste skiën? Alleen met een gids!

Skiën buiten de piste is heel gevaarlijk. We raden aan om dit alleen te doen met een gids of skileraar die het gebied goed kent. Ook heb je hierbij een lawine-uitrusting nodig: lawinepiep, sneeuwschep en sneeuwsonde.

Tip 8: Weet wat te doen bij een ongeval

Bevind je je helaas toch in een situatie waarbij er een ongeluk is gebeurd? Dan is het goed om te weten wat je moet doen: markeer de plaats van het ongeval door de eigen ski’s in een kruis voor (bergzijde) het slachtoffer in de sneeuw te steken. Bedek het slachtoffer meteen, zodat hij of zij het niet koud krijgt. Schakel medische hulp in en stel het slachtoffer gerust. Vertel ook dat er hulp onderweg is, zodat hij of zij niet in paniek raakt.

Tip 9: Ken de pisteregels

In 1967 zijn de pisteregels opgesteld door het FIS, de Internationale Ski Federatie. Deze zijn opgesteld voor de veiligheid van skiërs. Alle wintersporters dienen goed op de hoogte te zijn van deze veiligheidsregels.

Tip 10: Download wintersport apps

Welke liften en pistes zijn open? Wat is de sneeuwverwachting? Wat is de lengte van de skipistes? Wat is de gemiddelde snelheid van de laatste run? Al deze gegevens kun je vinden in diverse wintersport apps.

Tip 11: Zorg voor wintersportdekking in je verzekering

Ook al ben je goed voorbereid, helaas kan het toch gebeuren dat er een (medisch) ongeluk gebeurt tijdens de wintersportvakantie. Zorgverzekeraars vergoeden niet altijd de kosten van het vervoer per “banaan” of helikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Met de dekkingen Medische kosten en Wintersport en Risicosporten kun je deze kosten aanvullend verzekeren. Neem contact op met onze adviseurs voor meer informatie hierover.

Documenten

Privacy

Developed by MDesign Web+ Graphic Studio & ISL Marketing
BSB Verzekeringen is onderdeel van:
menu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram