Alles over studiefinanciering, inkomen en bijverdienen.

Bijverdienen tijdens je studie of zelfs een eigen bedrijfje opzetten: het is financieel vaak noodzakelijk om alles te kunnen bekostigen, maar ook leuk en leerzaam. Waar moet je op letten?

 Print

Bijverdienen en studiefinanciering

Veel studenten hebben een bijbaan. Tot 2020 was er een grens aan het bedrag dat je mocht bijverdienen. Die bijverdiengrens is losgelaten. Ook mbo-studenten mogen nu onbeperkt bijverdienen naast hun studiefinanciering, net als ho-studenten. Tot nu toe mocht je ongeveer € 16.000 bijverdienen per kalenderjaar. Controleer hier de regels van studiefinanciering en bijverdienen.

Bijbaan en verzekeringen

Wanneer je bij een bedrijf werkt en je maakt daar per ongeluk iets kapot, dan is dat in de regel gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering van het bedrijf of het uitzendbureau. Ook zijn zij verzekerd mocht jou iets overkomen in de uitoefening van je functie waardoor je een periode niet kunt werken.

Dat wordt een ander verhaal wanneer je als zelfstandige ergens werkt. Doe hier dus vooraf onderzoek naar.

Student en eigen bedrijf

Ook als student kun je een eigen bedrijf beginnen. Misschien ben je heel handig in het ontwerpen van websites, maak je mooie foto’s of heb je een eigen product ontwikkeld. Je kunt je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Wanneer je minder omzet dan 20.000 euro per jaar, dan kun je in aanmerking komen voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR), je hoeft dan geen btw te rekenen en geen btw-aangifte te doen.

Als zzp’er is het verstandig om je risico’s in kaart te brengen. Heb je een voorraad? Loop je het risico dat een bedrijf je aansprakelijk stelt voor een fout in je werk? Wat gebeurt er wanneer je schade toebrengt aan spullen van een opdrachtgever?

Ook ben je niet via de opdrachtgever verzekerd wanneer je bijvoorbeeld je been breekt en een tijdje niet kunt werken. Het ligt natuurlijk erg aan het type werk dat je doet hoe groot de risico’s zijn. Samen met je eerste financieel adviseur kun je deze in kaart brengen.

Werken en belasting

Wie werkt, betaalt belasting. In geval van een bijbaantje zal de werkgever de belasting automatisch inhouden op je salaris. Je kunt een deel daarvan terugvragen door aangifte te doen, wat tot vijf jaar terug mogelijk is. Zeker in geval van meerdere bijbaantjes is de kans groot dat je teveel belasting hebt betaald.

Als eigen ondernemer kan een boekhouder handig zijn. Die helpt je bij het indienen van de eventuele BTW-aangifte, bij het opmaken van de jaarrekening en het doen van de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Je situatie verandert wanneer je klaar bent met studeren en een baan hebt gevonden. Lees waar je rekening mee moet houden bij je eerste baan.