Bij sommige verzekeraars was het al mogelijk om in geval van een scheiding de schadevrije jaren te verdelen over beide partners. Sinds 1 januari 2022 staan alle verzekeraars in Nederland dat toe. Na overlijden worden de schadevrije jaren overgedragen aan de achterblijvende partner.
De schadevrije jaren-regeling houdt in dat je verzekeringspremie lager wordt naarmate je meer jaren zonder schade opbouwt. Dat kan om forse bedragen gaan! Schadevrije jaren konden voorheen alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd terwijl in de praktijk doorgaans beide partners in de gezinsauto rijden. Overleed de partner, dan moest de achterblijvende partner op ‘nul’ beginnen met een flinke kostenpost als gevolg. En in geval van een scheiding werd een van de partners met een veel hogere verzekeringspremie geconfronteerd.
Mogelijkheden per 1 januari 2022Voor elk jaar dat je rijdt zonder schades, bouw je een schadevrij jaar op. De hoogte van de premie van je autoverzekering hangt onder andere af van het aantal jaren dat je geen schades hebt. Schadevrije jaren worden vastgelegd en zijn op te vragen via de centrale registratie van Roy-data. Daarnaast zijn ze ook terug te vinden op de verzekeringspolis en op te vragen bij de autoverzekeraar.
Stellen die een auto delen, kiezen er vaak voor de auto op naam te zetten van degene met de meeste schadevrije jaren. Een logische en begrijpelijke gedachte, want dat levert een lagere verzekeringspremie op. Het nadeel is alleen dat deze partner steeds meer jaren opbouwt en de andere partner op nul blijft steken. Sinds 2022 is hier dus een oplossing voor.