Op weg naar de zon of aan het zwembad een inspirerend boek lezen over (meer) geld verdienen, beleggen en slim ondernemen? Of over armoede en financiële opvoeding? Finfin geeft leestips! Pik jouw favoriet eruit en laat je inspireren.

Over geld praat je wél

Tonnair worden, het is een nieuwe trend, gestart door journalist Vincent Kouters. Hij had nooit zoveel met geld, wilde dat veranderen en besloot een ton bij elkaar te sparen. Dat is hem inmiddels gelukt. Kouters is bekend van de podcast ‘Over geld praat je niet’ met Aaf Brandt Corstius en nu is er ook het boek ‘Over geld praat je wel’. Verdienen en uitgeven, sparen en besparen: welke gewoontes moet je afleren en welke moet je aanleren? Wat is FIRE? Gaat iedereen aan de bitcoins? Durf je als freelancer wel te denken aan je pensioen? En hoe word je eigenlijk tonnair?

De hangmatbelegger

Beleggen hoeft niet veel inspanning en tijd te kosten, zeggen auteurs Tim Nijsmans en Yoran Brondsema. Sterker: ze geloven er niet in dat je als particuliere actieve belegger in staat bent om de markt te verslaan. Beter beleg je vanuit je je hangmat. Zonder teveel transacties en zonder teveel risico. De auteurs doen in hun boek ‘De Hangmatbelegger’ een strategie uit de doeken die je niet snel rijk zal maken, maar waarbij je via kleine stapjes over de langere termijn je vermogen vergroot via passief beleggen.

Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest

Er bestaat een grote kloof in kennis, expertise en macht tussen jou en je baas, stelt HR-expert Roland Grootenboer (Google/Blendle) die in ‘Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest’ een boekje open doet over hoe het er nu echt aan toe gaat aan de andere kant van de tafel. Je baas weet precies hoeveel ze je kan betalen (niet te veel) en is veel beter geoefend in het voeren van sollicitatiegesprekken dan jij. Grootenboer geeft onder meer ‘killer-tips’ voor een hoger salaris. Het maximale eruit halen begint bij begrijpen uit welke componenten je salaris precies bestaat: over al die onderdelen kun je onderhandelen.

Later word ik rijk

Je kind leren omgaan met geld, van peuter tot twintiger. Daar hoef je geen financieel expert voor te zijn, maar een paar handvatten zijn best handig. In ‘Later word ik rijk’ laten auteurs en financieel experts Annelou van Noort en Joëlla Opraus zien hoe het moet, met nadenknachtjes, checklists en hersenweetjes. Je leert waarom zakgeld geven geen must is, waarom je je kind die dure sneakers soms gewoon moet laten kopen en wat de juiste leeftijd is voor een bankpas. Ook belangrijk: als ouder druk je een belangrijke stempel op het geldgedrag van je kind. Hoe jij omgaat met geld – angstig, laks, kwistig of zuinig – bepaalt mede hoe jouw kind dat zal doen.

De weekendmiljonair

Elke dag beginnen heel gewone mensen met een winstgevend bedrijf, schrijft Noah Kagan in ‘De Weekendmiljonair’. Je hoeft niet rijk, briljant of heel ervaren te zijn. Wel moet je inzien dat je net als iedereen problemen hebt en dat die problemen vragen om een oplossing: een oplossing die jij kunt neerzetten. Zelf zette de auteur acht keer een miljoenenbedrijf op en hij legt uit hoe je dat aanpakt in enkele centrale stappen die hij het miljoenenweekendproces noemt. Natuurlijk ben je niet binnen één weekend miljonair, maar het begint allemaal in dat éne weekend.

Armoede uitgelegd aan mensen met geld

We kijken vaak op een beperkte en eenzijdige manier naar armoede en hebben vaak al snel een oordeel klaar. Gewoon een kwestie van discipline toch en de tering naar de nering zetten? In ‘Armoede uitgelegd aan mensen met geld’, maakt Tim ’s Jongers daar korte metten mee. Hoe de meeste mensen denken over armoede, ontdekte hij, klopt van geen kant. Zie het boek als een spoedcursus armoede. Een belangrijke cursus, want armoede knaagt aan onze samenleving en raakt het recht op een behoorlijke levensstandaard en het recht om mee te kunnen doen in de maatschappij.